Република България ■ Община Разград

Предстоящи събития

У В Е Д О М Л Е Н И Е

Във връзка с провеждането на избори в Държавната дума на Руската федерация на 18.03.2018 г., Община Разград е създала организация за транспортиране на руски граждани, постоянно пребиваващи на територията на Република България до Генералното консулство на Русия в гр. Русе, както следва:

от гр. Разград, с час на тръгване - 8:30 часа от паркинга пред хотел „Централ“.

Желаещите могат да подават заявки до 16.03.2018 г. включително на следните телефони: 084 618 146 и 0893 389 251.

 
 

Културен календар на читалищата от община Разград Месец март 2018г.Културен календар на читалищата от община Разград Месец март 2018г.

Продължава... 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2018Г.

Продължава... 

АНКЕТНА КАРТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

АНКЕТНА КАРТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

Анализ и обобщение на анкетни карти за измерване качеството на административното обслужване в Община Разград 

ЗА ПЕРИОДА 01.07.2016 г. – 31.12.2016 г.

ЗА ПЕРИОДА 01.01.2016 г. – 30.06.2016 г.

 

 

Видеогалерия

Анкета

1. Знаете ли, че Вашата община е избрана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество (БШПС) като пилотна община за изграждане на общински център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци?Резултати

Анкета

2. Знаете ли кои са видовете опасни битови отпадъци?Резултати

Почивна база хижа „Пчелина“

Банер
Начало Новини Новини архив 2014г. Римски и готски лагери, пазар на роби, гладиаторски боеве и битки между римляни и готи оживяха на Абритус


Римски и готски лагери, пазар на роби, гладиаторски боеве и битки между римляни и готи оживяха на Абритус

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

В неделя, 2 ноември, в НАР „Абритус” се състоя промоционалната атракция „Военен сбор в лагера на Траян Деций” по проект „Абритус-мистика и реалност” на ОП „Регионално развитие”.

Гражданите и гостите на Разград имаха възможност да посетят римския и готски лагери, разположени на територията на античния Абритус и да разгледат техните палатки, въоръжение, облеклата на легионери, сенатори, гладиатори, готи, цивилни, бойци и да си закупят сувенири за спомен. Посетителите се запознаха с бита на древните народи – техните занаяти, дегустираха от специалитетите на римската кухня – рибена чорба и вино с канела и станаха свидетели на пазар на роби, военни тренировки, обучения на гладиатори и легионери и на битки между римляни  и готи.

От сцената на Амфитеатъра в Археологическия резерват „Абритус” зам.-кметът на община Разград инж. Любомир Цонев поздрави разградчани и гостите на града, след което получи послание от Губернатора на римската провинция Долна Мизия. След това започна пътешествие във времето. Сцената се превърна в арена на гладиаторски боеве, а след тях програмата продължи с театрализирана възстановка на римска сватба, представена от клуба за възстановки „Абритус” в Разград. Промоционалната атракция завърши с огнено шоу на Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца.

По време на проявата бе организиран и специализиран тур за медии, журналисти и туроператори, пред които беше представен НАР „Абритус” и предимствата на обновения комплекс, новите туристически маршрути и новите разкопки.

Промоционалното събитие бе сред финалните дейности по един от най-мащабните проекти на Община Разград – „Мистика  и реалност” на стойност над 6 млн. лв. По проекта е обновена късноантичната крепост „Абритус”, която се разполага на площ от 150 дка. Консервираните и реставрираните крепостни стени са около 1200 м и предлагат няколкочасова разходка. Обектът е осветен със соларни осветителни тела.

Изграден е нов интерактивен музей с 12 зали, където посетителите могат да секат монети, да се обличат в римски одежди, да гледат филми и да слушат беседи на 6 езика. Две от 35 –те кули на крепостта са надградени, изграден е и нов лапидариум, в който са разположени надгробни, епиграфски паметници и архитектурни елементи.

„Обектът е  едно бижу, достойно да конкурира вече утвърдени туристически обекти”, заяви зам.-кметът инж. Любомир Цонев.

Община Разград възнамерява  от следващата година събитието да се превърне в ежегоден римски фестивал.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Разград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и на Управляващия орган на ОПАК. 

Официален web сайт на Община Разград, 7200 Разград, бул."Бели Лом" №37А, тел.: (084) 660 091, факс: (084) 660 090, ел.поща: obshtina@razgrad.bg