Република България ■ Община Разград

Предстоящи събития

На 18.01.(четвъртък) в 11:00 часа в зала 308 на Община Разград

Пресконференция, във връзка с културната програма за Деня на Разград. 
 

Удължават срока на социалната услуга „Обществена трапезария“

На 22.12.2017 г. на основание Решение по протокол № 17 от 18.12.2017 г.  на Управителния съвет на Фонд „Социална закрила” е сключен анекс към договор № РД 04-340 от 27.12.2016 г. между Община Разград и Фонд „Социална закрила”, с който считано от 02.01.2018 г. срокът по предоставянето на социалната услуга ”Обществена трапезария”  финансирана чрез фонда  се удължава до  28 февруари 2018 г./вкл./
 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2018Г.

Продължава... 

АНКЕТНА КАРТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

АНКЕТНА КАРТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

Анализ и обобщение на анкетни карти за измерване качеството на административното обслужване в Община Разград 

ЗА ПЕРИОДА 01.07.2016 г. – 31.12.2016 г.

ЗА ПЕРИОДА 01.01.2016 г. – 30.06.2016 г.

 

 

Видеогалерия

Анкета

1. Знаете ли, че Вашата община е избрана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество (БШПС) като пилотна община за изграждане на общински център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци?Резултати

Анкета

2. Знаете ли кои са видовете опасни битови отпадъци?Резултати

Почивна база хижа „Пчелина“

Банер
Начало Новини Новини архив 2014г. Римски и готски лагери, пазар на роби, гладиаторски боеве и битки между римляни и готи оживяха на Абритус


Римски и готски лагери, пазар на роби, гладиаторски боеве и битки между римляни и готи оживяха на Абритус

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

В неделя, 2 ноември, в НАР „Абритус” се състоя промоционалната атракция „Военен сбор в лагера на Траян Деций” по проект „Абритус-мистика и реалност” на ОП „Регионално развитие”.

Гражданите и гостите на Разград имаха възможност да посетят римския и готски лагери, разположени на територията на античния Абритус и да разгледат техните палатки, въоръжение, облеклата на легионери, сенатори, гладиатори, готи, цивилни, бойци и да си закупят сувенири за спомен. Посетителите се запознаха с бита на древните народи – техните занаяти, дегустираха от специалитетите на римската кухня – рибена чорба и вино с канела и станаха свидетели на пазар на роби, военни тренировки, обучения на гладиатори и легионери и на битки между римляни  и готи.

От сцената на Амфитеатъра в Археологическия резерват „Абритус” зам.-кметът на община Разград инж. Любомир Цонев поздрави разградчани и гостите на града, след което получи послание от Губернатора на римската провинция Долна Мизия. След това започна пътешествие във времето. Сцената се превърна в арена на гладиаторски боеве, а след тях програмата продължи с театрализирана възстановка на римска сватба, представена от клуба за възстановки „Абритус” в Разград. Промоционалната атракция завърши с огнено шоу на Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца.

По време на проявата бе организиран и специализиран тур за медии, журналисти и туроператори, пред които беше представен НАР „Абритус” и предимствата на обновения комплекс, новите туристически маршрути и новите разкопки.

Промоционалното събитие бе сред финалните дейности по един от най-мащабните проекти на Община Разград – „Мистика  и реалност” на стойност над 6 млн. лв. По проекта е обновена късноантичната крепост „Абритус”, която се разполага на площ от 150 дка. Консервираните и реставрираните крепостни стени са около 1200 м и предлагат няколкочасова разходка. Обектът е осветен със соларни осветителни тела.

Изграден е нов интерактивен музей с 12 зали, където посетителите могат да секат монети, да се обличат в римски одежди, да гледат филми и да слушат беседи на 6 езика. Две от 35 –те кули на крепостта са надградени, изграден е и нов лапидариум, в който са разположени надгробни, епиграфски паметници и архитектурни елементи.

„Обектът е  едно бижу, достойно да конкурира вече утвърдени туристически обекти”, заяви зам.-кметът инж. Любомир Цонев.

Община Разград възнамерява  от следващата година събитието да се превърне в ежегоден римски фестивал.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Разград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и на Управляващия орган на ОПАК. 

Официален web сайт на Община Разград, 7200 Разград, бул."Бели Лом" №37А, тел.: (084) 660 091, факс: (084) 660 090, ел.поща: obshtina@razgrad.bg